Vinkit Tallinnaan


Neljännes suomalaisista ei ole koskaan käynyt Tallinnassa. Useat ovat vastaavasti vierailleet naapurimaan pääkaupungissa moneen kertaan.
Lue lisää

 


Pala kotimaata keskellä 

 Tallinnaa

Suomen suurlähetystöllä on mielenkiintoinen historia. Korkealla Toompean mäellä liehuu Suomen valtiolippu. Suurlähetystömme sijaitsee Tallinnan arvokkaimmalla paikalla aatelispalatsien ja Viron parlamenttitalon kupeessa.
Lue lisää  
 Tallinnan ainutlaatuinen 

menneisyys

Keskiajalla riukuaita erotti Suomen suurimman kaupungin Turun sitä ympäröivästä maaseudusta. Samaan aikaan vauras Tallinna oli suojattu korkealla muurilla. Sen nupukivillä päällystetyillä kaduilla käyskenteli rikkaita hansakauppiaita hännystakeissaan ja pitkävartisissa nahkasaappaissaan.
Lue lisää

 

Katedraali väärässä 


paikassa


Tallinnan Toompean mäen päällä sijaitsee Aleksanteri Nevskin katedraali. Arkkitehtuuriltaan bysanttilainen kirkko sijaitsee Viron parlamenttitaloa vastapäätä.
Lue lisää
Kurkista kyökkiin


Keskiaikainen Tallinna suojattiin kaupunkimuurien avulla. Kukoistavan hansakaupungin nupukivipäällysteisillä kaduilla käyskenteli hännystakeissaan ja nahkasaappaissaan rikkaita saksalaisia kauppiaita ja aatelisherroja.
Lue lisää
 

 

Porvari asui leuhkasti


 
Keskiaikaisen Tallinnan Alakaupungin vaurain väestönosa oli porvarit eli saksalaiset hansakauppiaat, jotka hoitivat idän ja lännen välistä Itämeren kauppaa.
Lue lisääMustapäiden kilta


Mustapäiden Pikk tänavin renessanssinen kiltatalo eroaa goottilaisen Alakaupungin muista taloista, mutta veljeskunnan historiakin on erikoinen.
Lue lisää

 

Suurkilta 


Kun siirryt pois Raatihuoneen torilta pohjoislaidan kapean Pullakujan (Saia-Käik) kautta, saavut Pitkäkadulle (Pikk tänäv).
Lue lisää

 


Kuivattuja rupisammakoita


Tallinnan Raatihuoneen torin laidalla sijaitseva Raadin apteekki on suomalaisille tuttu käärmesalvan ja edullisten särkylääkkeiden ostospaikka.
Lue lisää

 

Hiiumaan hiljaisuutta


Meren pauhua ja metsien huminaa. Upeita hiekkarantoja ja valkokylkisiä majakoita. Kaikkea tätä tarjoaa Hiidenmaa, entisen Neuvostoliiton syrjäinen saari.
Lue lisää

 


Estonian uhrien muisto ei 

haalistu

”Järkyttävä katastrofi myrskyisellä, öisellä Itämerellä vaati keskiviikon aamutunteina 852 ihmisen hengen, kun virolainen matkustajalautta Estonia upposi noin kello 01.30 Utöstä 35 kilometriä eteläkaakkoon.
Lue lisää

 

Ants Laikmaan kotimuseo


Virolainen taitelija Ants Laikmaa ei ehkä ole meille suomalaisille kovin tuttu. Virolaisille hän on taiteen suurmies, jota voidaan pidetään Viron maalaustaiteen perustajista.
Lue lisää

 


Mieli lepää Haapsalussa


Kun ottaa päähän, suuntaa hermolepoon Haapsaluun. Näin tekivät aikoinaan Venäjän tsaarikin. Lihakset rentoutuvat mutakylvyssä. Mieli lepää Tshaikovskin penkillä istuessa.
Lue lisää

 

 

Saarenmaa odottaa kesää ja 


turisteja


Kun lomapäivät ovat kortilla ja matkabudjetti on tiukka, on Saarenmaa lähellä. Vierailu Saarenmaalla vie ajatukset arjesta ja mieli virkistyy, vaikka ei hemmottelisikaan itseään sanatorion savikylvyssä.
Lue lisää

Koguvan kylämuseo

Matkustettaessa mantereelta Saarenmaalle lautta rantautuu Muhun saaren Kuivastun satamaan. Ennen kuin jatkaa matkaa Muhusta Väike salmen yli Saarenmaan puolelle, kannattaa pistäytyä Koguvan kylässä.
Lue lisää

 

Pärnu on Viron 


kylpyläparatiisi


Viron lounaiskolkassa sijaitseva Pärnun leppoisa lomakaupunki on tullut monelle suomalaiselle tutuksi. Maan suurimman maakunnan Pärnumaan pääkaupunki tarjoaa idyllisen vaihtoehdon lomailuun.
Lue lisää

Palava kivi – Viron likainen 

rikkaus

Tallinna-Narva -maantiellä ilmassa leijuu öljyinen katku. Palava kivi tuoksuu ja  näkyy, sillä Itä-Virumaan teollisuuskaupunkien tuhkavuoret nousevat yli sadan metrin korkeuteen. Mutta maa alla, kaivosmuseon synkissä käytävissä voi kokea huikean elämyksen.
Lue lisää

 

Kiiun torni on Viron pienin 

linnoitus
 
Jos olet matkalla Tallinnasta itään Suomenlahden rannikkoa pitkin, pidä ensimmäinen kahvitauko jo ajettuasi 36 km Narvan tietä. Tien vasemmalle puolelle jää Kiiun torni, joka on Viron pienin linnoitus.
Lue lisää

Tartossa on Kaksi Wildeä


Tarton yliopistokaupungissa on mielenkiintoinen taideteos. Kaksi Wildeä -nimisen kirjailijakahvilan edessä istuu puistonpenkillä kaksi Wildeä.
Lue lisää

 

Palmse - virolaista 


kartanokulttuuria


Viron kartanot kertovat menneestä loistosta. Vielä sata vuotta sitten Virossa oli yli tuhat kartanoa, mutta nyt jäljellä on enää 700-800. Suurin osa on kuitenkin rapistunut niin huonoon kuntoon, että niitä ei voida enää pelastaa.
Lue lisää

Kuressaaren piispanlinna

Kotini on linnani, totesi moni Liivinmaan piispa tai Saksalaisen ritarikunnan maamestari. Nykyään romanttiset linnanrauniot tarjoavat kulissit suosituille kesätapahtumille.
Lue lisää

 

Kihnun suojeltu kulttuuri


Kun Viron saarista suosituimmat, Saarenmaa ja Hiidenmaa, on nähty, on aika tutustua omaleimaiseen Kihnun saareen.
Lue lisää


Pohjois-Viron kartanoidylli


Monilla rikkailla aatelisperheillä oli kaksi asuntoa: kaupunkiasunto Tallinnassa, jossa asuttiin talvella, sekä lyhyen hevoskyydillä päässä kartano maalla kesänviettoa varten.
Lue lisää

 

Viron kartanoromantiikka
 
Vuonna 1939 puna-armeijan sotilaan saapas potkaisi monen virolaisen kartanon lukitun oven säpäleiksi. Viimeisetkin talon asukkaat häädettiin ulos kartanoista.

Lue lisääViroa ristiin rastiin


Ei niin pientä maata, etteikö olisi jotain nähtävää. Viro on hyvä vaihtoehto autolomalle, sillä välimatkat ovat lyhyet ja hintataso on meille edullinen.
Lue lisää

 

 

Peipsi - kilometreittäin 


hiekkarantaa


Vastarantaa ei näy, eikä juuri saariakaan. Loivasti syvenevän rannan hiekka lämmittää jalkojeni alla, vesi on puhdasta - Peipsijärven lomaidylli on parhaimmillaan.
Lue lisää

Ratikkaretkellä Tallinnassa

”Koko aluetta baareineen, huorineen, humalaisine ja öisine gangstereineen kannattaa välttää. Olen kerran yöpynyt siellä enkä mene toista kertaa”. Alku ei lupaa hyvää. Minulla on oppaana Otso Kantokarin mainio Tallinnan raitiovaunuissa -opaskirja.
Lue lisää

 

Viron kylpylät


Viron kylpylöissä kroppa nuortuu päivällä hemmotteluhoidoissa ja mieli virkistyy illalla humpan tahdissa. Onpa raavaitten suomalaismiesten nähty ottaneen itselleen jalka- ja kasvohoitoja sekä liottaneen nahkaansa erilaisissa yrttikylvyissäkin.

Lue lisääKierros sipulivenäläisten

mailla


Kolmen tunnin automatkan päässä Tallinnasta itään voi siirtyä ajassa vuosikymmeniä taaksepäin. Peipsijärven rannalla eletään kiireettömästi. Paikallisten ihmisten elämäntapa tuo mieleen tsaarin aikaisen Venäjän.
Lue lisää

 


Peipisijärvi on kuin meri


Matka jatkuu Peipsijärven tuntumassa sipulivenäläisten mailla. Taakse jäävät vanhauskoisten venäjänkielisten rivikylät. Tien oikealla puolella kimmeltää aava Peipsijärvi.
Lue lisää Lasnamäen 


rappioromantiikkaa

Kun Tallinnan vanhankaupungin turistitungos ja Raatihuoneen olutterassien jopa Suomea kalliimmat hinnat alkavat ahdistaa, kannattaa harkita siirtymistä ydinkeskustan ulkopuolelle. Ratikka- tai bussimatkan päästä löytyy toisenlainen Tallinna, turistille vähemmän tuttuja kaupunginosia. 

Lue lisää

 

Hyvää kannattaa odottaa - Tallinnassakin

Otso Kantokorven oivat oppaat Sankarimatkailijana Tallinnan raitiovaunuissa ja lähijunissa lähes ainoina matkatavaroinamme ååkaamme  työläiskaupunginosaraitiovaunulla (Ülemiste -Kopli) Balti Jaamille eli rautatieasemalle.

Lue lisää