Ei ole toista kaupunkia Suomessa, joka voi parin kilometrin matkalla, Tuomiokirkolta satamaan, tarjota yhtä paljon nähtävää kuin Turku. Nyt voit suunnistaan kohteelta toiselle. 


Ja samalla oppia entisen pääkaupunkimme värikästä historiaa.

Oletko koskaan kurkannut Turun palosta selvinneen Qwenselin talon idylliselle sisäpihalle?

Tai tiedätkö missä sijaitsee Turun kiehtovin kirjapuoti Föritupa? Kuinka moni nuorempi turkulainen, saatikka matkailija, tunnistaa jokivarresta Ingmanin talon, Sokeritehtaan talon tai upean empiretyylisen kauppaneuvos Trappin yksityiskodin.


Lue lisää


Kesäkaupunki Turku

 

Varsinainen kaupunki alkoi muodostua 1200-luvulla Aurajoen varteen nykyisen Tuomiokirkon ympärille. Pitkään kestänyt Ruotsin vallanaika päättyi vuonna 1809 venäläisten sotilaiden marssiessa kaupunkiin.
Lue lisää

 


Turun tuomiokirkko


Anteeksi vain hesalaiset, Turun tuomiokirkko on Suomen kansallispyhättö ja maamme luterilaisen uskontokunnan pääkirkko. Ainakin mikäli on uskomista Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän mielipiteeseen.
Lue lisää


Tuomiokirkkosilta


Tuomiokirkkosillalla kuulee päivässä monta kirosanaa ja näkee useita kiperiä tilanteita. Tuskin keisarin luottoarkkitehti Carl Ludvig Engel osasi aavistaa, millainen vilkas liikenne myöhemmin päivittäin soljuisi Tuomiokirkkosillan yli
.

Lue lisää

 

Ett Hem


Mukavaa, kun ehditte tulemaan. Teillä täytyy olla taitavaa palvelusväkeä, kun tähän aikaan vuodesta kaikilla on aina niin kiire. Minä olen konsulinna Hélène
Jacobsson. Tunnette varmaan minut juhlista, joihin olette osallistuneet täällä Turussa. Mieheni Alfred ei ole nyt valitettavasti kotona.
Lue lisää
 Kreivin aikaan  


Pietari Brahe 


Kreivi oli maahan tyytyväinen ja samoin me suomalaiset kreiviinsä, mikäli on uskomista Pietari Brahea esittävään patsaaseen. Walter Runebergin suunnittelema patsas Pietari Brahesta on sijoitettu kenraalikuvernöörin mukaan nimettyyn puistoon.
Lue lisää  

 

Vanha Suurtori

Ehkä jälkiviisastelua, mutta näin jälkeenpäin voi vain ihmetellä, miten kesti kauan ennen kuin Vanhan Suurtorin alue saatiin elävöitettyä. Sehän oli pitkään autojen parkkipaikkana. Osasyynä oli tietysti torin kiinteistössä toimineet kaupungin virastot sekä poliisilaitos.
Lue lisääJoulukaupunki Turku

Yli kymmenen vuotta sitten Turku julistautui Suomen viralliseksi Joulukaupungiksi. Joidenkin mielestä oikea suomalainen joulu löytyy Lapista, Korvatunturilta. Mutta Turku ei haluakaan kilpailla Lapin turistipaikoilla. 
Lue lisää

 


Suomen Turku julistaa 


joulurauhan


Tilanne on koominen. Makaan kameroineni pitkälläni Brinkkalan talon lattialla. Varon visusti, että minusta ei näy vilaustakaan tuhatpäiselle yleisölle.
Lue lisääMietteliäs Porthan


Mitähän mies miettii? Henrik Gabriel Porthan on patsaaksi jähmettyneenä mietteliään näköinen. Kynä on valmiina kirjoittamaan ylös, mitä suurmiehen ajatuksista syntyy. Ja paljon syntyikin. On hämmästyttävää, mitä kaikkea 64-vuotiaaksi elänyt Porthan ehtikään elämänsä aikana tehdä.
Lue lisää

 


Legendaarinen Pinella

 

Sitä tunteen itsensä vanhaksi. Muistan, miten Aurajokirannassa Pinellan pylväiden kohdalla oli huoltoasema. Kyllä, luit oikein. Ihan oikea bensa-asema. Onneksi muistan myös, miten bensapumpuista päästiin eroon ja paikalle tuli Turun ensimmäinen, joidenkin mielestä jopa Suomen ensimmäinen katuterassi.
Lue lisääAjan virta


Hyi kauhia! Millainen ruosteränni. Akateemikko Kain Tapperin ympäristötaideteos arvokkaalla paikalla, Vanhalla Suurtorilla, sai valmistuttuaan vuonna 2000 turkulaisten mielet kuohahtamaan.

Lue lisää

 

Katedraalikoulu

Komea on osoite! Ehkä Turun arvokkain. Vanha Suurtori 1. Mutta onpa ruotsinkielisellä Katedraalikoululla pitkät perinteetkin, pidemmät kuin yhdelläkään toisella suomalaisella koululla. Opinahjon juuret ulottuvat kauas Turun historiaan, lähes sen perustamisvuosiin saakka 1200-luvulle.
Lue lisääRettigin palatsi

 

Yksi asia oli aina varma. Rettigin nimi oli vuosikausia Turun veroäyritilaston kärjessä. Tupakan valmistaminen oli ilmeisen vuosikymmenien ajan tuottavaa liiketoimintaa. Savukkeiden valmistus päättyi Turun keskustassa vasta vuonna 1975. 

Lue lisää


 


Vähätori


Mitä, jos häädämme autot tästä pois ja teemme alueesta Suomen kauneimman kaupunkinäkymän, ehdotin jo vuosia sitten eräälle Linnankadun alkupään kauppiaalle. Älä tommosii eres ehdota, miten asiakkaat sitten pääsevät liikkeeseeni, vastasi kauppias. Niinpä, Turussa on totuttu siihen, että auto pitää saada parkkiin juuri liikkeen oven eteen.

Lue lisääKuningattaren jokikatu

 

Mikä ihmeen Kuningattaren jokikatu? Läntinen Rantakatu kuulostaa tutummalta. Keskiaikainen nimi onkin vaihtunut toiseksi. Matka joenvartta myöten Vähätorilta kaupungintalon ohi Qwenselin talolle on monien mielestä kauneinta Turkua. Lämpimänä kesäpäivänä Aurajoen aurinkoisempi puoli täyttyy nautiskelijoista. Autoistakaan ei ole haittaa.
Lue lisää

 

Turun Lilja 

Helsinkiläisillä on Mantansa, turkulaisilla on Liljansa. Kerran vuodessa Runeberginpuistossa sijaitseva Turun Lilja saa väen liikkeelle. Vuosikymmeniä kestänyt perinne sai alkunsa jo vuonna 1929. Silloin Lilja lakitettiin vapun kunniaksi ensimmäisen kerran.
Lue lisääJuoksijoiden kuningas


Paavo Nurmen saalis Pariisin olympiakisoista oli viisi kultamitalia. Sen symbolinen arvo nuorelle kansakunnalle oli niin suuri, että Suomen valtio tilasi turkulaiselta kuvanveistäjä Wäinö Aaltoselta Paavo Nurmea esittävän kokovartaloveistoksen vuonna 1924. Veistoksesta tuli ensimmäinen Suomen valtion tilaama urheilijaa esittävä patsas.
Lue lisää

 

Ahdas Aurasilta

Jos on Tuomikirkkosilta ahdas ja kapea, ei Aurasillan yli kannata edes yrittää pyöräillä. Parempi on vain taluttaa fillari kiltisti joen toiselle puolelle. Keskellä siltaa voikin sitten ihailla Suomen kauneinta kaupunkimaista perinnemaisemaa… kröhöm…siis siihen asti, kunnes uusi Kirjastosilta valmistuu.
Lue lisääYlempi höyrylaivasatama
 

Jos käytössäni olisi aikakone, olisi kiva siirtyä hetkeen, jolloin Aurasillan kupeessa sijaitsi niin sanottu Ylempi höyrylaivasatama. Nyt purjelaivaromantiikka on ohi, mutta tilalle ovat tulleet suositut ravintolalaivat olutterasseineen.
Lue lisää

 


Mantun grilli

Taksin katolla vilkkuva valo ei ole yön ainoa valopilkku. Mantun Grillistä kajastava valo houkuttelee huikopalalle. Mantu on aitiopaikaltaan seurannut elämää Turun yössä lähes 20 vuoden ajan..
Lue lisääMunkkien muistomerkki

Olavin krouvin tietää moni. Harva kuitenkin tietää, mistä suositun ravintolan nimi juontuu. Pienen matkan päässä, Paavon Nurmen patsasta vastapäätä sijaitsevan Olavinpuiston paikalla oli keskiajalla dominikaanimunkkien luostari, Pyhän Olavin konventti.
Lue lisää

 


Kaupunki ilman 


kaupungintaloa


Turussa on monta teatteria. Irvileukojen mukaan parasta teatteria näkee Aurakadun Kaupungintalon valtuustosalissa. Vertaus on sikäli oikea, sillä rakennus oli alun perin hotelliravintola Seurahuone. 1800-luvun alussa rakennetun talon suojissa kokoontui jo silloin kaupungin kerma juhlimaan ja seuraamaan teatterinäytöksiä.

Lue lisää

 


Turun Apteekkimuseo


Jyrätään vaan matalaksi, mokomakin rötiskä, ajattelivat aikoinaan monet turkulaiset poliitikot. Onneksi näin ei käynyt. Hilkulla kuitenkin oli, että Qwenselin talo, eräs Turun ja jopa koko Suomen arvokkain puinen porvaristalo, olisi palanut jo aiemmin poroksi.
Lue lisää

 

Graniittilinna


Miltä kuulostaisi asua Aurajokirannassa yhdessä Turun hienoimmassa jugendrakennuksessa? Jokinäkymin, tietysti. Se on enemmin tai myöhemmin mahdollista. Ihan pikkurahalla asunto ei irtoa, siksi arvokkaasta kiinteistöstä on kysymys. Ja sijaintihan on loistava, kaupungin paraatipaikalla.
Lue lisää


Teatterisilta

Kauan siinä meni! Turkulaiseen tapaan pähkäiltiin vuosikymmeniä. Lopulta saatiin uusi silta yli Aurajoen. Muista joen ylittävistä silloista poiketen Teatterisilta tuli vain kevyen liikenteen käyttöön. Nimi on ainakin osuva, sillä sillan molemmissa päissä sijaitsee teatteri: itärannalla Kaupunginteatteri ja länsirannalla Ylioppilasteatteri.
Lue lisää

 


Kaupunginteatteri

Se oli muistaakseni 1970-lukua, kun seisoin pitkän jonon päässä Turun Kaupunginteatterin kupeessa. Jonon pää oli nykyisen Hämähäkkitontin kohdalla. Kolmen tunnin jonottamisen jälkeen pääsin teatterin lippuluukulle. Kaikki näytännöt ovat loppuunmyytyjä, totesi lipunmyyjä. Edellinen sai viimeisen tiketin.
Lue lisää
 Biologinen museo


Kettu, ilves, hirvi, mäyrä, harakka, metso…luettelevat kilvan 5-vuotias Aaro ja 7-vuotias Lauri. Kysymykseen, mistä te kaikki eläimet olette jo oppineet, pojat vastaavat: television lastenohjelmista. On ilmeisesti harhaa kuvitella, että nykyajan kaupunkilapset eivät tunnistaisi suomalaiseen luontoon kuuluvia eläimiä.
Lue lisää

 


Wäinö Aaltonen

Takanen, Nylund, Mäntynen, Wikström, Vallgren…onhan näitä. Mutta eiköhän sovita, että Turun oma poika Wäinö Aaltonen on suurin suomalainen kuvanveistäjä. Ainakin hänen tuotantonsa oli uskomattoman laaja.
Lue lisää
 


Viimeinen suolamakasiini


Harvinaista herkkua! Läntisellä Rantakadulla, lähellä Teatterisiltaa sijaitsevat rakennukset ovat 1700-luvulta. Käsityöläismuseon rakennuksia lukuun ottamatta Turussa ei ole säilynyt montaakaan 1700-luvulta peräisin olevaa rakennusta.
Lue lisää

 


Turun Huokaustensilta


Notkuuko? Notkuu se! Ihmettelin koulupoikana vuonna 1975, miten vastavalmistuneelle Myllysillalle ajettiin useita sepeliä täyteen lastattuja kuorma-autoja. Oli menossa sillan omituinen kuormitustesti. Ja notkahtihan se. Ei kai mikään ihme, kun Myllysiltaa pidettiin maailman ohuimpana betonisiltana ja hetkellinen kuormitus oli melkoinen.
Lue lisää
 Viimeinen mylly

Turkulaiset sitä tuskin huomaavat. Etenkin kesällä, kun mylly piiloutuu puiden suojaan. Ulkomailla katseeni kiinnittyy usein yksinäiseen tuulimyllyyn. Kotinurkissani vastaava näky on kai liian arkinen. Samppalinnan mäen yksinäinen tuulimylly on ainutlaatuisuudestaan huolimatta jäänyt vähälle huomiolle.
Lue lisää

 


Aurajokirannasta saaristoon


Aurajokiranta on täynnä mahdollisuuksia, miten päästä vaivattomasti nauttimaan maailman kauneimmasta saaristosta. Määränpäänä voi olla Ruissalon rannat tai kaukainen Bengtskär.
Lue lisää
Sokerinranta


Älkää viekö sitä pois! Moni Itäisen Rantakadun asukas oli tottunut näkemään tutun Suomen Joutsenen koti-ikkunastaan. Purjelaiva ilmaantui koristamaan jokirantaa 1960-luvulla, mutta hinattiin pois kovan kohun saattelemana. Martinsillan kupeessa sijainnutta laivaa oli totuttu pitämään olennaisena osana turkulaista kaupunkinäkymää. Uusi paikka löytyi Forum Marinumin laiturista.

Lue lisää

 


Martinkirkko
 

Ei tarvinnut kuin kurkata aamulla peitonraosta, niin näin, mitä kello oli. Martinkirkon tornikello näkyi suoraan sänkyyni. Valkotornisen kirkon kello tahdittikin arkeani usean vuoden ajan. 64-metrinen torni 26 metrin korkean mäen päällä on Martinmäen symboli.
Lue lisää

 


Iloinen Vaakahuone


Vaakahuoneelta raikaa iloiset jazzin sävelet. Vastarannan rouvat nyrpistävät nenäänsä. Minulle se sopii. On mukavaa istua saunan jälkeen omalla parvekkeella ja nauttia samalla joen toiselta rannalta kantautuvasta musiikista. Citykulttuuria parhaimmillaan.
Lue lisää

 

S/s Ukkopekka

Korvissa vihlovan visselin ulvahdus kertoo höyrylaiva Ukkopekan lähtevän merelle. Turun Aurajoessa Martinsillan kupeessa laituripaikkaa pitävästä aluksesta on tullut tärkeä osa varsinaisuomalaista kesämatkailua.
Lue lisää
Kliininen istituutti


Kliininen instituutti, kasarmi, sairaala, tullikamari, verovirasto, poliisiasema, retkeilymaja, talonrakennusoasto…Jo on ollut rakennuksella monta käyttäjää! Useimmat muistavat vain Turun poliisilaitoksen toisen vartiopiirin poliisiaseman sijanneen rakennuksen Puistokadun puoleisessa siivessä.

Lue lisää

 


Köydenpunojientalo

 

Linnankadulla, Vaakahuonetta vastapäätä ja Kliinisen instituutin vieressä tönöttää arvokas keltainen puurakennus. Arvokkaampi kuin moni uskokaan. Luostarimäen Käsityöläismuseon rakennusten lisäksi Turusta ei löydy montaa 1700-luvulta peräisin olevaa rakennusta. Tunnetuin niistä lienee Apteekkimuseona toimiva Qwenselin talo.
Lue lisääLääninlasaretti  


Sairashuoneenkatu…miten niin ihmeessä? Eihän sairaalaa ole lähimainkaan. Helposti jää epäselväksi, mistä Aurajokirantaan ulottuva katu on saanut nimensä. Vanhasta lasaretista tietysti. Täällä ei ole hoidettu sairaita yli sataan vuoteen, mutta paikalla on satoja vuosia pitkä sairaanhoitohistoria.
Lue lisää

 

Barkerin ranta

Naapurinpojasta tuli punkkari yhdessä yössä. Nuorimies muuttui pojannössökästä yhteiskuntaan protestoivaksi kapinalliseksi yhdessä humauksessa. En meinannut tunnistaa protestoivaa poikaa, kun hänen kuvansa oli lehdessä. Vuonna 1984 Turussa tehtiin historiaa. Auran panimon luvaton miehitys oli kaupungin ensimmäinen talonvaltaus.
Lue lisääManilla

Meteli oli huumaava. Piti olla ehdottomasti kuulusuojaimet. Olin opiskeluaikoina kesäisin Manilan köysitehtaalla töissä. Näppäräsormiselle klopille annettiin luottamustehtävä: sain tehdä laadukasta vuoristokiipeilijöiden köyttä. Paljon on muuttunut niistä ajoista. Köyttä ei enää valmisteta, mutta nimi, Oy Manilla Ab, on säilynyt. Se on ikuistettu yhä keltaisen talon seinään.
Lue lisää 


Muuttuva telakka-alue

Kaikkea sitä on tullut tehdyksi. Kaikki lika ei lähtenyt edes suihkussa. Hiekkapuhalluksesta syntyvä pöly tunki nenään ja korviin. Ahtaanpaikankammoa en ainakaan saanut potea, kun ryömin rakenteilla olevan laivan öljypohjan ahtaisiin osastoihin. Onneksi se oli opiskelijalle vain tilapäistyötä. Oikeat rautakourat elivät läpi elämän teräksen ja hitsisaumojen maailmassa.
Lue lisää

 Erikoinen numerosarja 


Erikoinen numerosarja on ikuistettu Turku Energian savupiippuun. Italialaisen taiteilijan Mario Merzin teos Fibonacci Sequence 1-55 hehkuu joka ilta suoraan makuuhuoneeseeni.
Lue lisää

 

Kaasukello

 

Haepas poika lisää poletteja, että saadaan keitettyä kahvit, pyysi isäni. Kaasupoletteja ostettiin lähimmästä maitokaupasta. Kaasu oli halpaa ja sitä oli helppo käyttää. Poletti laitettiin hellan yläpuolella olevaan mittariin ja sen jälkeen liesi oli käyttövalmis. Näin toimittiin Turussa yli sata vuotta, kunnes kaasulaitos lakkautettiin 1970-luvulla.
Lue lisää


Forum Marinum


Kun astuu sisään, nenään tuoksahtaa tuttu tuoksu: tervan miellyttävät aromit tuovat vastustamattomasti mieleen vanhat purjelaivat. Terva siirtää ajatukset aikaan, jolloin miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Turussa Aurajoen rannalla lähellä jokisuuta sijaitseva Forum Marinum kuuluu museoiden eliittiin. Se pärjää vertailussa minkä tahansa ulkomaalaisen merimuseon kanssa.
Lue lisää

 

Suomen Joutsen

 

Lakki päästä ja syvään kumarrus. Harva ymmärtää, kuinka merkittävästä laivasta onkaan kysymys. Suomen Joutsenella oli iso symbolinen merkitys nuorelle tasavallalle. Aurajoen laituriin ankkuroitu alus on perin tuttu näky monelle Turussa vierailevalle. Hilkulla kuitenkin oli, että arvokas alus ei uponnut tai päätynyt romuraudaksi..
Lue lisää


Boren lippulaiva


Voi elämän kevät! Tollane raato! Nuorenmiehen pettymys Tukholman Skeppsbronin satamassa joskus 1970-luvulla oli suuri, kun tuli tieto, että Siljan uusi autolautta oli tilapäisesti vaihtunut vanhaan Boreen.
Lue lisää

 

Turun linna


Taistellaan! Näin kehottaa vastaan tuleva ritarihaarniskaan pukeutunut nuorimies miekka tanassa ja kilpi toisessa kädessä. Ritarit ja linnanneidot pysyvät lasten suosiossa vuosikymmenestä toiseen.
Lue lisääUtö - ulkosaaristomme 


paratiisi


Mikä rangaistus! Rytynen armeijan yhteysalus rantautui liki 30 vuotta sitten Utön rantalaituriin. Helmikuinen pakkasviima toivotti hämmentyneen varusmiehen tervetulleeksi karulle Utön kalliosaarelle. Oloni oli kuin rangaistusvangilla kaukaisella Pirunsaarella.
Lue lisää