Aurajokirannasta saaristoon

Tarjolla on useita risteilyvaihtoehtoja

 
Aurajokiranta on täynnä mahdollisuuksia, miten päästä vaivattomasti nauttimaan maailman kauneimmasta saaristosta. Määränpäänä voi olla Ruissalon rannat tai kaukainen Bengtskär.

 

saaristoon1


 

Miltä kuulostaa matka ulkosaariston luonnonkauniiseen Utöhön tai opastettu vesibussikierros kaupunkikeskustaan jokiperspektiivistä? Entä laivaretki höystettynä saaristolaisruualla ja svengaavalla musiikilla.

Turun saaristolaivaperinteet ovat pitkät. Aurasillan kupeessa Samppalinnanmäen alapuolella sijaitsi niin sanottu Ylempi Höyrylaivasatama 100 vuotta sitten. Matkustajalaivat toivat vieraita Tukholmasta ja Pietarista. Rahtilaivoista purettiin tavaraa turkulaisten kauppiaiden varastoihin, jotka sijaitsivat nykyisen Kaupunginteatterin kohdalla.

1800-luvun puolenvälin jälkeen laivojen koot kasvoivat ja vähitellen liikenne siirtyi nykyisen Martinsillan lähelle Alempaan Höyrylaivasatamaan. Tänne rakennettiin kaksi aaltopellistä rakennettua rahtiterminaalia. Toinen näistä purettiin pois vuonna 1940 valmistuneen Martinsillan tieltä. Toinen, vuonna 1898 valmistunut ja museoviraston suojeluksessa oleva halli, on yhä olemassa.

Ravintolana toimiva Vanha Vaakahuone oli aikoinaan höyrylaivasataman rahtiterminaali.

Nykyiset saaristolaivat lähtevät Martinsillan molemmin puolin. Osa laivoista on vain tilausliikenteessä, osa säännöllisessä reittiliikenteessä. Vuosittain tapahtuu aina pieniä muutoksia.  Alla on esitelty kesän 2013 risteilytarjontaa. Kaikkien lähtökohta on Aurajoki. Ohessa olevien laivayritysten omilta internet-sivuilta löytyy lisää vaihtoehtoja päästä saaristoon. Monilla on myös yksittäisiä erikoisristeilyjä, kuten juhannus- ja muinaistuliristeilyjä. Useat yrityksen tarjoavat mahdollisuuden tilausristeilyihin.


Risteily Aurajoella


Turku Touring järjestää opastettuja vesibussikierroksia Aurajoella Myllysillan yläpuolisella alueella. Turkuun voi tutustua jokiperspektiivistä. Lähtö on Aurasillan vierestä Apteekkimuseon edestä.

Ajankohta: Kesällä ma-la klo 16.00.

Kesto: 2 tuntia

www.turkutouring.fi
Päiväretkelle Vepsään


Vepsän saari
on Turun kaupungin omistama virkistyskeidas keskellä Airistoa. Saari tarjoaa lapsille turvallisen uimarannan suihkuineen. Lisäksi Vepsässä on kaksi tilaussaunaa ja vuokrattavia veneitä. Yöpyminekin on mahdollista, sillä saarella on useita erilaisia vuokramökkejä. Vepsän laivat (m/s Lily) lähtevät Aurajoen länsirannalta läheltä Vaakahuonetta.

Ajankohta: Kesällä 1.6.-31.8. päivittäin Turusta klo 11, 14 ja 17, Vepsästä klo 12, 15 ja 18.

www.turkutouring.fi

www.rosita.fi

saaristoon3

Retki luonnonkauniiseen Ruissaloon


Ruissaloon pääsee laivallakin. M/s Ruissalo lähtee osoitteesta Läntinen Rantakatu 37, Aurajoen länsirannalta. Kohteena on Kansanpuisto
Alus lpysähtyy tarvittaessa Hirvensalossa ja Tammenterhon opastuskeskuksen laitureissa. Voit myös yhdistää risteilyn ja pyöräretken, sillä Ruissalolautalla pyöräkin kulkee kätevästi mukana.
Edestakainen matka kestää tunnin. Reissun voi tehdä myös yhteen suuntaan esimerkiksi ottamalla pyörän mukaan. 

Ajankohta: Kesällä 2.7.-11.8. ti-su klo 11, 12.15, 13.30, 14.45 ja 16.30 ja 17.45.

www.merireitit.fi


saaristoon4

Selin kautta Nauvoon


Osoitteesta Läntinen Rantakatu 37 pääsee m/s Auteren kyydissä kokopäiväretkelle Selin kautta Nauvoon. Halutessaan voi jäädä Seilin saarelle kolmeksi tunniksi. Paluu tapahtuu myöhemmin iltapäivällä.


Ajankohta:  15.7.-11.8.2013, päivittäin lähtö Turusta klo 11, paluuaika Turussa klo 19.


www.merireitit.fisaaristoon5


 

Höyrylaiva Ukkopekka


Turkulaisille tuttu höyrylaiva 75-vuotias Ukkopekka on pitänyt ankkuripaikkanaan jo vuosien ajan Vaakahuoneen laituria. Vuonna 1938 valmistunut alun perin s/s Turku oli Merenkulkuhallituksen käytössä 1970-luvun loppuun asti, kunnes se hinattiin romutettavaksi. Vuonna 1986 se siirtyi Pentti-Oskari Kankaan omistukseen. Nimi vaihdettiin Ukkopekaksi ja siitä lähtien aluksen kotisatama on ollut jälleen Aurajoessa. Höyrylaiva Ukkopekalla on kesäisin iltaristeilyjä ja reittiliikennettä Turun ja Naantalin välillä. Lisäksi Ukkopekka tekee rajoitetun määrän lyhyitä päiväristeilyjä. Lisätietoja löytyy täältä.
saaristoon2
Turku-Naantali-Turku


Ajankohta
: Kesällä 11.6.-17.8.2013, ei su ja ma, Turusta klo 10 ja 14, Naantalista klo 12 ja 16.

Liput: Vaakahuoneen satamakonttorista (puh. 02-5153300).

www.ukkopekka.fi


 

Loistokarin illallis- ja viihderisteilyt


Ukkopekka vie saaristolaistunnelmiin elävän musiikin kera. Perillä Loistokarilla nautitaan saaristolaisillallinen raittiissa ulkoilmassa. Sadesäällä ruokaillaan laivan salonkitiloissa. Saarella on vanha loistonvartijan mökki, joka on kunnostettu ja entisöity. Koomikkopari Hansu ja Pirre hauskuuttavat tietyillä lähdöillä.

Ajankohta:  15.5.-14.9.2013 touko ke-la 19-23, kesä-elo ti-la 19-23, syys ke-la 18-22.

Liput: Vaakahuoneen satamakonttorista (puh. 02-5153300).

www.ukkopekka.fisaaristoon7

Herkuttelemaan Rudolfinan kyydissä


M/s Rudolfinan kyydissä voi yhdistää ruokailun ja saaristosta nauttimisen. Laituripaikkaa Saaristolaissatamassa pitävä alus vie ruokaristeilylle Ruissalon maisemiin. Pidemmällä illallisristeilyllä purjehditaan aina Naantaliin asti. Risteilyjä järjestetään myöhään syksyyn. Tarjolla on lounas- , päivällis- ja  illallisristeilyjä.

Ajankohta:  Risteilykausi alkaa vapunaattona 30.4.

Kesto: 1,5-3 tuntia.

Ennakkovaraus: 02-2502995.

www.rudolfina.fi

saaristoon6


Utö, Suomen eteläisin asuttu saari


Utö sijaitsee kaukana ulkosaaristossa, mutta sinnekin pääsee Aurajokirannasta kesällä kahdesti viikossa. M/s Aspö liikennöi Turusta joen itärannalta (Itäinen Rantakatu 50, lähellä Suomen Joutsenen entistä laituripaikkaa). Merimatka kestää yli viisi tuntia, joten paluu tapahtuu seuraavana päivänä. Yöpyminen on mahdollista laivalla tai Utössä (esim. Utö Havshotel tai matkustajakoti Fågelli).

Ajankohta: 8.6.2013 alkaen,  Turusta ti ja la 10.00, Utöstä ke ja su 13.00.

Ennakkovarau: 02-240 5330.

http://ssl-line.fi

www.ely-keskus.fi