Vinkit Pariisiin


Pariisi on täynnä kliseemäisiä kohteita, mutta silti kaikki haluavat nähdä juuri ne. Suosituimpiin paikkoihin on pitkä jonot. Ne voi kuitenkin välttää.
Lue lisää

 


            Lapset ja Pariisi


Maailman suosituin yksittäinen matkakohde, Pariisi vetää vuosi toisensa jälkeen turisteja puoleensa. Eikä ihme, sillä kaupunki tarjoaa lukuisan määrän vaihtoehtoja vaativallekin matkailijalle.
Lue lisääPariisin alla on toinen

Pariisi

Kuusi miljoonaa pariisilaista lepää liikkumatta maan alla pimeässä, kalkinhajuisessa kosteassa manalassa, katakombeissa. Vuosisatojen aikana kaivettujen käytävien lisäksi Pariisin alla kulkee ristiin rastiin pari tuhatta kilometriä viemäreitä ja viisisataa kilometriä metrotunneleita.
Lue lisää

 

Pariisissa Seinen risteily on 

nautinto

Pariisin läpi virtaava Seine on kaupungin keskeisin osa. Etäisyydet lasketaan joelta alkaen. Seinen pohjoispuolen rantaa kutsutaan Oikeaksi rannaksi ja eteläpuolen rantaa Vasemmaksi rannaksi.
Lue lisää        Picasson jalanjäljillä

Pablo Picasso kuoli huhtikuun 8. päivänä vuonna 1973 kotonaan Etelä-Ranskassa Mouginsissa 92-vuotiaana. Häntä jäi suremaan leski (Jacueline Roque), neljä lasta (Paolo, Maya, Claude ja Paloma) sekä kuusi lastenlasta.
Lue lisää

 

Père Lachaisen hautausmaa


Moni kuuluisuus on löytänyt viimeisen leposijan Pariisin Père Lachaisen hautausmaalta. Monien kansallissankareiden, taiteilijoiden, säveltäjien ja valtiomiesten haudat ovat kiehtovia.
Lue lisää


Seine-joen hiekkarannat

Pariisi sijaitsee yli 200 km päässä merenrannasta, mutta se ei estä kaupunkilaisten vapaa-ajanviettoa hiekkadyynien ja aurinkovarjojen alla keskellä kaupunkiaan.
Lue lisää

 

Versailles


Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n linnan rakentamisessa ei rahaa säästelty. Kulta kimaltelee ja marmori hohtaa kaikkialla makuuhuoneita myöten. Aurinkokuninkaalle kelpasi vain kallein ja paras. Versailles onkin ollut monien muiden samantapaisten linnojen esikuva.
Lue lisää


Ostoksille Pariisiin


Pariisin tarjoamat ostosmahdollisuudet ovat loputtomat. Vaihtoehtojen määrä riittää varmasti vaativallekin ostajalle. Kaupunki on täynnä luksustavarataloja, pikkubutiikkeja, megaostoskeskuksia, erikoisliikkeitä ja ulkoilmatoreja.
Lue lisää

 

Bukinistit viihtyvät Seinen 

rannoilla

Bukinistit eli vanhojen kirjojen kauppiaat ovat kuuluneet kiinteästi Pariisin katukuvaan jo 150 vuoden ajan. Aikoinaan kauppaa käytiin perinteisesti kaupungin silloilla, mutta myyjät  häädettiin muualle.
Lue lisääJim Morrisonin haudalla


Amerikkalaisen The Doors yhtyeen solistista Jim Morrisonista tuli legenda kuollessaan. Joidenkin mielestä ”Ovet” on yksi rockin historian yliarvostetuimpia yhtyeitä.
Lue lisää

 

Pariisin Invalidikirkko on 

omistettu Napoleonille

Napoleon Bonaparte kuoli 51-vuotiaana vuonna 1821 kaukana St. Helenan saarella. Hän oli ehtinyt olemaan kuusi vuotta vankeudessa 1700 km päässä kotimaastaan. Euroopan suuren häirikön teot unohdettiin ajan myötä.
Lue lisää

 

Pariisi kirpputorien 

ykkösmesta


Aamuaurinko tuskin pilkistää Pariisin itätaivaalta, kun ensimmäiset myyjät asettelevat jo myyntikatoksiaan paikoilleen. Pakettiautojen uumenista kärrätään vanhoja kirjoja ja lamppuja, vaatteita, kenkiä...

Lue lisää

 

Saint-Denis’n basilika 

Pariisin metro vie kaupungin pohjoispuolella St Denis’n kaupunginosaan parissakymmenessä minuutissa, joka on tylsän näköinen teollisuusalue betonisine kerrostaloineen.
Lue lisää

Pompidou-keskuksessa 

kaikki on nurinperin

Moni Ranskan valtionpäämies on halunnut saada Pariisin katukuvaan oman aikaansaannoksena.
Lue lisää

 

Provence - kirjailija Peter 


Maylen jalanjäljillä


Brittiläisen mainostoimiston johtaja Peter Mayle toteutti sen, mistä moni vain haaveilee. Hän hyppäsi pois oravanpyörästä ja muutti vaimonsa kanssa Etelä-Ranskaan Provenceen.
 
Lue lisää


Normandia

Mitä tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta Normandia? Eittämättä suurimmalle osalle toinen maailmansota. Vuoden 1944 maihinnousu on kuitenkin vain lyhyt episodi Normandian värikkäässä historiassa.
Lue lisää

 

Kelttiläinen Bretagne

Atlantille kurkottavan Bretagnen alueen asukkaiden identiteetti on hyvin voimakas. Heidän kelttiläiset esi-isänsä tulivat muusta Ranskan väestöstä poiketen Britanniasta. Tienvarsiopasteetkin on kirjoitettu kahdella kielellä, ranskaksi ja bretoniksi.

Lue lisää


Normandian maihinnousu
 
Aurinko paistaa nyt pilvettömältä taivaalta. Kilometrejä pitkällä loivasti kaartuvalla hiekkarannalla otetaan leppoisasti aurinkoa. Mikään ei viittaa, että tällä samalla paikalla taisteltiin vuosikymmeniä sitten elämästä kuolemasta.
Lue lisää

 


            Asterix-puisto


Mitä ihmettä! Lapsena tietäjä Akvavitixin taikajuomapataan pudonnut ja yli-inhimilliset voimat saanut Obelix joutuu turvautumaan Pariisin lähellä sijaitsevassa Asterix-puistossa henkivartijaan! Parc Astérixin suosituin sarjakuvahahmo, pulskea Obelix, kerää ihailijoita ympärilleen kuin hunaja kärpäsiä.

Lue lisääAmélien jalanjäljillä 


Montmartrella

 
Paistettuja kananmunia, paahtoleipää, croisantteja ja mustaa kahvia. Elokuvatähtösen Amélien mukaan nimetty tuhti aamupala maistuu nälkäiselle. Café des Deux Moulins, Kahden tuulimyllyn kahvila, on hyvä paikka aloittaa Montmartreen tutustuminen. Kahvilan sisutus on säilytetty elokuvan aikaisessa asussaan. Tämä on juuri se paikka, missä nuori pariisilaistyttö Amélie oli tarjoilijana. 

Lue lisää

 

Louvre - maailman 


suosituin museo


Onko se noin pieni, ihmettelee moni maailman kuuluisimman maalauksen ensimmäistä kertaa nähdessään. Leonardo da Vincin klassikkoteos Mona Lisa on pienestä koostaan huolimatta Pariisissa sijaitsevan Louvren taidemuseon suosituin kohde. 

Lue lisää