Sosialistinen Jugoslavia

Nuorimmille matkaajille maa nimeltä Jugoslavia kuulostaa tutulta, mutta maata 35 vuotta isällisin ottein hallinnut Josip Broz Tito kuulostaa ehkä jo vieraammalta. Varttuneemmat matkailijat muistavat hyvin erään Euroopan vaikutusvaltaisimmin valtiomiehen.
Lue lisää

 


Kroatilainen lihasoppa

Saavun iltamyöhään Baška Vodan lomakeskukseen Adrianmeren rannalle. Rantabulevardilla velloo auringonvoiteelta tuoksuva turistimassa edestakaisin toisiaan väistellen. Ravintoloiden ulkopuolella ihmiset jonottavat vapautuvan pöydän toivossa. 

Lue lisääKroatia tarjoaa upeita maisemia

Opatijan keisarivallan loistosta on mukava siirtyä Krk-saaren kristallinkirkkaiden vesien ääreen. Matka päättyy Plitvicen kansallispuistoon, josta saa lomamatkan upeimmat valokuvat.
Lue lisää

 

Adrianmeren rajatonta 

rusketusta

Kroatia oli ensimmäinen alue Euroopassa, joka virallisesti mahdollisti auringonoton ilman vaatteita. Adrianmeren Rab-saaren Paratiisiranta avattiin nudistiväelle jo lähes 70 vuotta sitten.
Lue lisääOmatoimisesti Dalmatiassa

Omatoimimatkailija viihtyy Dalmatian rannikolla mainiosti. Matka taittuu autolla tai julkisilla kulkuvälineillä. Saarille matkustaa vaivattomasti valtion hoitamilla yhteysaluksilla. Pienimmillekin saarille pääsee taksiveneillä.
Lue lisää

 

Dalmatian saarilla tuoksuu 

laventeli

Kristallinkirkas vesi, puhtaat rannat, upeat maisemat, paahtava aurinko, vilvoittava merituuli, vanhat kylät. Kroatian Dalmatian rannikkoa saarineen voidaan mainostaa monin eri ylisanoin.
Lue lisää


Dubrovnik Adrianmeren 

helmi


Jugoslavian ylpeys Dubrovnik oli suomalaisturistien kestosuosikki. Sitten tulivat serbit, jotka pommittivat upeaa kulttuuri- ja lomakaupunkia mereltä, ilmasta ja vuorilta. Turistit kaikkosivat.

Lue lisää

 

Plitvice - Euroopan kaunein 

luonnonpuisto

Sanat eivät riitä kertomaan. Valokuvatkaan eivät tee oikeutta. Plitvicen luonnonkauneus on kuin suoraan mielikuvitusmaailmasta. Lähellä kuitenkin oli, ettei koko alue tuhoutunut.
Lue lisää


Zagreb yllättää ensikertalaisen

Oho, toteaa moni ensikertalainen. Zagreb ei olekaan nuhjainen itäeurooppalainen kaupunki. Se on tyylikäs keisarivallan aikainen metropoli, jossa historia on läsnä joka askeleella.
Lue lisää

 

Titon Kumrovec oli pakollinen käyntikohde

Jokainen Jugoslavian aikainen nuori muistaa vielä hyvin miten joka kevät koulun luokkaretki suuntautui pieneen Kumrovecin kylään, halusivat oppilaat sitä tai eivät.
Lue lisää

KIERTOMATKA BALKANILLA

Montenegro – Mustien

vuorten maa


Päällimmäisenä on mielessäni, kunpa ei tulisi yhtään autoa vastaan. Ei ainakaan turistibussia. Toiveeni tuskin toteutuu, sillä Kotorista ylös vuoristoon lähtevä kiemurainen maisematie on matkailijoiden suosiossa.
Lue lisää

 


KIERTOMATKA BALKANILLA 

Albania - Kotkien maa

Passintarkastusjono etenee jouhevasti. Siirryn autollani Montenegrosta Albanian puolelle. Paljon on tapahtunut niistä ajoista, kun pienen Albanian rajat olivat lähes tyystin kiinni. Maa oli pitkään eristykseen jäänyt köyhä kommunistinen valtio Euroopan kaakkoiskolkassa. 

Lue lisää
KIERTOMATKA BALKANILLA

Uudistuva Serbia

Tehtävä on nyt haastava. Ennakkomielikuvani Serbiasta on äärimmäisen negatiivinen. Löydänkö Balkanin häirikkönä pidetystä maasta mitään positiivista kerrottavaa? Alueen lähihistoria ei mairittele serbialaisia. Balkanin kriisiin liittyvät järjettömät sotatapahtumat ovat tuoreessa muistissani. Osa sotarikollisistakin on ollut tuomittavana Haagin tuomioistuimessa.

Lue lisää

 

 

KIERTOMATKA BALKANILLA

Koskettava Sarajevo

Eivät ihmiset ole hulluja, poliitikot ovat, he tekevät ihmisistä hulluja, näin totesi minulle eräs sarajevolainen. Äimistelimme yhdessä kaupungin väkivaltaista lähihistoriaa. Sotaa, jonka ymmärtäminen ulkopuoliselle on sietämättömän vaikeaa. Koko Balkanin kimurantti palapeli kulminoituu Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungissa Sarajevossa. 

Lue lisääKIERTOMATKA BALKANILLA

Tunnelmallinen Dubrovnik


Sota oli järjetöntä. Se tulee päällimmäiseksi mieleen, kun ihastelee ylhäältä kukkulalta historiallista Dubrovnikin kaupunkia. Kuvankauniilla kaupungilla ei ollut Jugoslavian hajoamissodissa minkäänlaista sotilaallista merkitystä. Silti serbit halusivat tuhota kroaateille historiallisesti tärkeän kaupungin.
Lue lisää