Berninin Rooma

Bernini tuolla, Bernini täällä. Rooman matkalla paikallisopas viittaa alituisesti samaan henkilöön. Bernini-nimi kerrotaan, kun on kyse kirkoista, patsaista, suihkulähteistä tai piazzoista.

Lue lisää

 

Antiikin Roomaa etsimässä

Ensivisiitti Roomaan synnyttää déjà-vu –ilmiön, olen kokenut tämän ennenkin. Antiikin ajan rakennusten alastomat rungot ja riemukaarien sekamelska on mielikuva Roomasta, joka on iskostunut mieliimme jo lapsena.
Lue lisääKeisarien Rooma - leipää ja 


sirkushuveja


Rooman Colosseumin avajaispäivänä teurastettiin tuhansia eläimiä, satoja rikollisia ja kristittyjä. Tämä kaikki oli vasta esimakua yleisölle ennen päivän huipennusta, jossa uljaat gladiaattorit taistelivat elämästä ja kuolemasta.

Lue lisää

 


Apostoli Pietarin jalanjäljillä 


Roomassa


Pari tuhatta vuotta sitten Rooman valtakunnan syrjäseudulla Galilean maakunnassa ristiinnaulittiin kapinallinen mies, jota syytettiin rikoksista keisaria vastaan.

Lue lisää

Trevin suihkulähteen taika 


toimii


Anita Ekberg pulikoi Rooman kuuluisimmassa suihkulähteessä Fontana de Trevissä Federico Fellinin elokuvassa La dolce vita (Ihana elämä) yli 40 vuotta sitten. Suihkulähde on kuin luotu lavasteeksi, ja siksi sitä on käytetty monissa romanttisissa elokuvissa.
Lue lisää

 

Varo rahastavaa 


legioonalaista!

Rooma Ikuinen kaupunki on täynnä Rooman vallan aikaisia muistomerkkejä. 2000-vuotinen ajanpatina sekä lukuisat hävitykset ovat raunioittaneet useimmat muistomerkit  kivikasoiksi.
Lue lisää


Totuuden suu paljastaa 


valehtelijat


Rooman läpi virtaavan Tiber-joen rannan läheisyydessä sijaitsevaa Santa Maria in Cosmedinin kirkkoa pidetään yhtenä kaupungin kauneimpana keskiaikaisena kirkkona.
Lue lisää

 

Vatikaani


Maapallomme pienimmän valtion johtajan paavin käynti muuttuu yhä kumarammaksi ja askeleet lyhyemmiksi. Paavin virasta ei kuitenkaan jäädä eläkkeelle. Ainoastaan kuolema voi erottaa Vatikaanivaltion päämiehen virastaan. 

Lue lisää


Päivä Venetsiassa


Adrianmeren pohjukassa hiekkasärkkien suojassa lepäävä Venetsia lienee maailman omalaatuisin kaupunki. Suuri taideteos on idän ja lännen sekoitus, jossa etenkin Bysantin perintö on vahvasti aistittavissa.
 
Lue lisää

 

Milano - Leonardo da Vincin kaupunki


Milanon Malpensan lentokentällä bussinkuljettaja ei tee elettäkään auttaakseen; saan itse nostaa matkalaukkuni bussin tavaratilaan. Höh! Tyypillistä italomeininkiä, otaksun. Onneksi hotelli Monopolen vastaanotossa ystävällinen virkailija palauttaa uskon hyvään palvelukulttuuriin.
Lue lisää

 


Milanolaista futistunnelmaa 

kokemassa

Milanon keskusrautatieaseman Stazione Centralen laituriin on juuri saapunut juna Livornosta. Vaunuista purkautuu asemalaiturille äänekäs punaisiin kaulahuiveihin sonnustautunut jalkapallofanien joukko.
Lue lisää

 

Aperitiiville käärinliinojen 


Torinoon


Torinon matkalla ei voi ohittaa jalkapalloseura Juventusta ja Fiatin suuruuden luojaa Gianni Agnellia, Jeesuksen alkuperäisistä käärinliinoista puhumattakaan.
Lue lisää


Torinon käärinliinat


Pyhäinjäännökset eli reliikit ovat tärkeitä katolisessa uskonnossa. Monissa kirkoissa ja luostareissa on esillä luita ja vaatekappaleita, joiden uskotaan kuuluneen pyhimyksille. Reliikeillä väitetään olevan myös taianomaisia voimia, esimerkiksi kykyä parantaa sairaita.
Lue lisää

 

Merellinen Genova on 


palatsien kaupunki


Saapuu ”Zeenovaan” mistä ilmansuunnasta hyvänsä, on heti selvää, että kyseessä on iso satamakaupunki. Laitureita, nostureita ja laivoja on toisensa perään, yhteensä 28 kilometriä. Genova onkin Italian suurin satamakaupunki ja koko Välimeren toiseksi suurin Ranskan Marseillen jälkeen.
Lue lisää


Gondoliajelulla Venetsiassa


Miltä kuulostaa romanttinen gondoliajelu maailman romanttisimmassa kaupungissa? Sen kyydissä voi katsella myös Venetsian Unescon suojeluksessa olevia kohteita.
Lue lisää

 

 

Henkeäsalpaavat Dolomiitit


Italian Dolomiitit ovat hiihtoparatiisi, mutta nyt teemme kesäisen automatkan Italian Alpeilla. Ajelu vuoristotiellä vaatii hermoja, mutta näkymät ylhäällä korvaavat kaiken.

Lue lisää


Garda Monipuolinen 

lomakohde

Matkailijoiden viihtyminen Pohjois-Italian Gardajärven alueella on yhtä varmaa kuin järven yli puhaltavan tuulen suunnan muuttuminen keskipäivällä. Alppien kupeessa, mutta välimerellisessä ilmastossa sijaitseva järviseutu on monipuolisuudessaan mainio lomakohde.
Lue lisää

 

Autolla halki Italian Rivieran

Näky on koominen. Itselläni on yllä kesäpaita ja kevyet jalkineet. Vastaan kävelevä tyylikäs genovalaisrouva on nostanut turkin kaulukset ylös. Jalassaan hänellä on muodikkaat talvisaapikkaat
Lue lisää


Kolesterolit kuriin Salon 

naapurissa

Heh! Salo! Hauska sattuma kaukana Suomesta. Pohjois-Italian Gardajärvellä risteilevän aluksen kippari kuuluttaa seuraavaksi pysähdyspaikaksi Salon, pikkukaupungin järven länsirannalla.
Lue lisää

 


Firenze - alastomien 

marmorimiesten kaupunki

Toscanan helmi Firenze ylpeilee mittaamattomilla taideaarteillaan. Uuden ajan ihmiskäsitys syntyi täällä. Kaiken takana olivat ylimyssuku Medicin jäsenet, renessanssin kummisedät, joiden siipien suojissa aikakauden parhaat mestarit työskentelivät.
Lue lisää

Leonardo da Vinci - 

renessanssineron 

jalanjäljillä

Joskus yliluonnollista kauneutta, suloutta ja taidokkuutta kasaantuu yhdelle ainoalle ihmiselle niin runsain määrin, että hänen jokainen tekonsa on jumalallinen.
Lue lisää

 

Kävelyllä Veronassa


Romeon ja Julian kaupungissa on mukava käyskennellä kapeita kujia, koluta piazzoja ja levähtää katukahvilassa maailmanmenoa seuraten.

Lue lisää


Nähdä Napoli ja kuolla


Napoli ei jätä ketään kylmäksi. Siihen joko ihastuu tai vihastuu. Roskaläjät ja taskuvarkaat ovat yhtä todellisia kuin huippumuseot tai kiehtova vanhakaupunki.

Lue lisää

 

Nastro Azzurro - maailman 


kaunein tie


Amalfin rannikkoa myötäilevä tie on Italian kauneimpia reittejä. Vastaavaa on vaikea löytää koko Euroopasta. Korkeanpaikankammoiset älköön vaivautuko.
Lue lisää


Palaja Sorrentoon


Napolilahden kainalossa sijaitsee suomalaisillekin tuttu lomakohde Sorrento. Sen tenhon ovat löytäneet myös saksalais- ja brittituristit. Väkeä siis riittää, mutta vastineeksi voi nauttia upeista maisemista ja miellyttävästä ilmastosta.

Lue lisää

 


Pisan tornille

oikomishoitoa

Pisan Campo dei Miracolin eli ”ihmeiden kentän” suurin ihme on se, että kuuluisa kellotorni on yhä pystyssä. Kallistuminen on saatu pysähtymään, mutta tornin sisäiset vääntövoimat ja ilmansaasteet uhkaavat murentaa koko komeuden.
Lue lisää


Toscanan auringon alla


Ensin huonot uutiset. Toscanaan hamuaa moni muukin. Italian suosituimmasta maakunnasta on kirjoitettu lukemattomia kirjoja ja tehty upeita elokuvia.
Lue lisää

 


Si, Si, Sisilia!


Sisilialainen on sisilialainen, ei milloinkaan italialainen. Ja päinvastoin. Välimeren suurin saari on vaihtelevampi kuin moni valtio.
Lue lisää

Cefalù vai Taormina

Sisilian suosituimmilla lomakohteilla Cefalùlla ja Taorminalla on omat kannattajansa. Internetin keskustelufoorumeilla käydään kiihkeää väittelyä paremmuudesta. 

Lue lisää

 


Taormina - elämää

tulivuoren kupeessa


Lähtiessäni lokakuussa Suomessa sataa vettä, väki hytisee syystamineissaan. Sisiliassa kesäkelit jatkuvat, viimeisiä viinisatoja korjataan ja lämpömittari kohoaa vielä hellelukemiin. Suomesta matka aurinkoon on vain muutaman tunnin päässä.
Lue lisää


Cefalù - Sisilian paras

uimaranta


Cefalù vai Taormina? Molemmilla on omat vankkumattomat kannattajansa. Näiden kahden paikan vertailu on ongelmallista, sillä ne ovat kovin erilaiset. Mutta, jos on pakko valita, niin oma valintani on Cefalù. Jaa, miksikö?
Lue lisää

 


Tulinen Etna


Tuhannet turistit kulkevat päivittäin Euroopan aktiivisimman tulivuoren Etnan huipulle. Välillä laavavirrat hautaavat alleen kyliä ja hotelleja. Kaikki rakennetaan kuitenkin uudestaan.
Lue lisää


 Elban saari 

Muistatko, miten historian oppitunnilla kerrottiin Ranskan keisari Napoleon Bonaparten karkotuksesta pienelle Elban saarelle. Muutenhan Italian kolmanneksi suurin saari on jäänyt meille melko tuntemattomaksi. Suomalaiset matkanjärjestäjät eivät järjestäjä matkoja Elballe.

Lue lisää

 

San Remo - Rivieran helmi 

Italian Rivieralla Välimeren rannalla sijaitseva San Remo on tarjonnut kylmyydessä kärvisteleville pohjoiseurooppalaisille lämpimän lomakohteen jo 1800-luvulta lähtien.

Lue lisää


Pompeji - tuhkan alta 

kaivettu

Pompejissa aika pysähtyi 2000 vuotta sitten. Vesuvius syöksi tulta ja tuhkaa. Koko kaupunki hautautui vuosisatojen ajaksi paksun tuhkakerroksen alle.
Lue lisää